maandag 23 februari 2015

Digitale tools

Overzicht van digitale tools KLIK


Dropboxbestand:




Digitale tools



 

Glogster



Tool om een collage te maken.
Te gebruiken bij de kennismaken of handig om informatie over een bepaalde doelgroep of instelling te verzamelen.




Pinterest



Tool om een ‘bord’ te maken waarop je allemaal plaatsjes (foto’s afbeeldingen enz) kan verzamelen).


Te gebruiken bij een kennismaking of een bepaald thema.
https://www.pinterest.com/


Instructiefilmpje: http://youtu.be/ylI0t2u0Doc



Popplet


Tool om een mindmap te maken en informatie overzichtelijk weer te geven.






Padlet
Een digitaal prikbord waarop je teksten, foto's en filmpjes kan plaatsen. Het is een verzamelplaats om bijvoorbeeld te brainstormen. Je hebt er geen account voor nodig, alleen de link. (Gebruikt bij MMB1 om voorkennis te activeren in les 1)
http://nl.padlet.com/


Instructiefilmpje:  http://youtu.be/UDHA5mQI4Nc





Answergarden
Soort padlet maar dan anoniem.
Goed om voorkennis te activeren! En te brainstormen.
(Gebruikt bij MMB2 om te kijken wat de ll nog weten van MMB1)





Mentimeter



Een toepassing waarmee je interactie kunt krijgen door de klas vragen te stellen en ze digitaal laat reageren.




Instructiefilmpje: http://youtu.be/kD98rnfhyIk


Wordle



Tool om een woordwolk te maken. Woorden die veel voorkomen in de tekst worden groter weergegeven.






Smore
Voor flyers en kleine pagina's misschien ook voor een lesjes
(Gebruikt bij MMB2 om een flyer te maken)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/MOwsrx_m8Ao


Tackk


Ook een manier om afbeeldingen, filmpjes en teksten te delen. Maar hierbij kunnen ll ook reacties plaatsen en daarbij dus ook feedback geven aan elkaar en elkaar beoordelen.
(Gebruikt bij MMB2 om afrondingsopdracht 1 te maken en te delen)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/6AxOtyXrv_k



Socrative
Digitale quiz, waarbij meerdere antwoordsoorten mogelijk zijn.
Te gebruiken om voorkennis te activeren, kennis toetsen, toetsen oefenen, elkaar beoordelen enz.




Instructiefilmpje: http://youtu.be/2SfEIKB_Zoo

Kahoot
Een tool voor quizzen maar dan is het echt een wedstrijd! (Met muziekje en op snelheid waardoor het erg competitief is). Alleen multiple-choice vragen. Leerlingen gaan naar Kahoot.it en vullen het nummer bij de pin in.
(Gebruikt bij MMB2 les 1 om de informatie over hulpvragen te checken)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/jpwj0U0qE7k



Animoto


Erg leuk om een fotopresentatie te maken en te laten zien.
Een keer iets anders dan presenteren. Maximaal 30 sec en je kan woorden en zinnen toevoegen ter ondersteuning.
(Idee voor Ondersteunen bij activiteiten om afrondingsopdracht 1 te delen met elkaar. Ze gaan dan in de praktijk kijken naar dagbestedingsplek)


Picozone
Hiermee kun je een klein boekje maken van 16 pagina's die je zelf kunt vullen met tekst en plaatjes. Je kunt het boekje afdrukken en printen, of je kunt het online delen via een link of een code.




Pixton
Hiermee kun je een strip maken. (Idee voor de opdracht  3.2 A van Economische dimensie waar het maken van een strip een opdracht is )


Ubersense



Praktische manier om filmpjes op te nemen en vertraagd af te kunnen spelen wanneer je gedrag wilt analyseren.




Thinglink



Tool om interactieve afbeeldingen te maken.




Goanimate



Website om animatiefilmpjes te maken.








Screencast o matic


Om instructiefilmpjes op te nemen
Alternatief (voor iPad: explain everything, teach en Show me)


http://screencast-o-matic.com/
Mogelijkheden om dit digitaal te doen zonder software:
www.screenr.com
www.moovly.com
Instuctiefilmpje:
http://youtu.be/KN8gWPT5Gis






Wix
Website om makkelijk simpele overzichtelijke websites te maken
(Gebruikt bij Ondersteunen bij activiteiten periode 1 leerjaar 2)




Weebly



Hele makkelijke site om zelf een website te bouwen. (Gebruikt voor MMB3)




Blendspace
Manier om materialen te verzamelen.
(Kan gebruikt worden voor digitale lessen)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/Vzn1FLTdy_M






StickyMoose


Tool om vragen te stellen en daarbij ook meteen te stemmen op antwoorden. Te gebruiken bij het kiezen van een activiteit om ideeën te opperen en te stemmen. Maar ook te gebruiken bij het helder krijgen van een BP.








Stormboard


Een verzamelmanier. Wanneer leerlingen aan een project werken kunnen ze op deze manier elkaar op de hoogte houden en dingen delen.




Stopwatch



www.online-stopwatch.com voor de tijd op de beamer te laten zien (wanneer de leerlingen een bepaald aantal minuten krijgen voor een opdracht).






Tips:
Het YouTubekanaal van Jorick Scheerens! Duidelijke filmpjes waarin hij digitale tools uitlegt en laat zien.




 


Social Media in het MBO:




 


Reisgidsdigitaalleermateriaal:


Hele handige site voor werkvormen en digitale tools





vrijdag 20 februari 2015

Quest 2 Individuele opdracht

Toekomstscenario's in het MBO

Naar aanleiding van de groepsopdracht Quest 1: Trends shaping the future. Heb ik de onderstaande scenario's uitgewerkt voor het MBO.

 


Scenario 1: Zelfsturend leren

Plaatsafhankelijk en lerende aan het stuur
Leerlingen kunnen in 2030 veel meer eigen keuzes maken en het eigen leerpad uitstippelen. Het kwalificatiedossier wat in 2016 voor een omkeer zorgde in het MBO speelde hier al op. Door de toen ingevoerde profieldelen en keuzedelen kregen leerlingen veel meer mogelijkheden om zelf te bepalen wat ze wilde leren (Kwalificatiesmbo, 2015). Dit heeft er voor gezorgd dat leerlingen zich kunnen onderscheiden van elkaar. De docent vervuld hierin een gidsrol en zorgen voor de boring van kennis (Ouden, Valkenburg & Brok, 2014). Zo’n 15 jaar geleden was het nog erg zoeken hoe leerlingen de keuzedelen kregen aangeboden. Nu blijkt echter dat ze heel goed van elkaar kunnen leren en samen kunnen werken ondanks dat ze aan een ander keuzedeel werken. De leslokalen zijn dan ook niet meer zo ingericht zoals we gewend zijn vanuit het verleden. Het zijn leercentra geworden waarin grotere groepen leerlingen naast en van elkaar leren. Er zijn verschillende hoeken gecreëerd waarin leerlingen zelf een plaats kunnen kiezen afhankelijk van het geen ze op dat moment nodig hebben.        


Scenario 2: Vrije leren

Lerende aan het stuur en plaats onafhankelijk
De leerling bepaald zelf wat hij leert, waar en wanneer. De eigen inbreng is hierdoor erg groot. Dit is mogelijk gemaakt door de online leeromgeving waarin leerlingen in eigen tijd en tempo kunnen werken (Rubens, 2008). Uit een onderzoek van Markteffect van 15 jaar geleden bleek al dat Nederlanders zich graag willen blijven ontwikkelen, maar niet langer klassikaal (Markteffect, 2014). Ontwikkelingen zoals de 3D printer hebben het vrije leren mogelijk gemaakt. Wanneer een leerling materiaal nodig heeft om te leren hoeft hij het maar te printen. De veranderingen in de zorg hebben er ook meer voor gezorgd dat leerlingen niet meer zorgen voor, maar zorgen dat. De eigen regie is veel belangrijker geworden in de huidige maatschappij (Ministerie van VWS, 2014).


Scenario 3: Overal leren

Plaats onafhankelijk en docerende aan het stuur
De technologie zal de docent nooit vervangen. Het is een verrijking wat het gemak bevorderd. Echter zullen de docenten die wel gebruik maken van technologie diegene vervangen die dit niet doen (Onderwijsvanmorgen, 2015) . In de afgelopen 15 jaar is gebleken dat deze voorspelling waar is. Dit is te zien aan het aantal mediavaardige docenten in het onderwijs en het groot aantal projecten wat zich op ICT in het onderwijs heeft gericht. Een voorbeeld hiervan was het Blended Learning project ‘Actiekring’ van ROC de Leijgraaf. Door middel van de technologie is het veel meer mogelijk om docentgestuurd maar plaats onafhankelijk te leren. Leerlingen die op buitenlandse stage zijn kunnen hierdoor toch de lessen volgen. Maar ook voor leerlingen die in een ander deel van het land wonen is het mogelijk om deel te nemen aan de lessen. Doordat het grootste deel van de lessen virtueel is geworden, maakt het niet meer uit waar de leerling zich op dat moment bevind. De afgelopen jaren hebben docenten leerlingen gestuurd naar creatievere en kritischere jong volwassenen (Bosma, 2015).

Scenario 4: Gestuurd leren
 
Docerende aan het stuur en plaats afhankelijk
Een integrale voorziening voor jongeren, waar de brede ontwikkeling centraal staat. Dit is iets wat we 15 jaar geleden wilde realiseren en wat er nu met de talentencampus in Oss is waargemaakt. Een gebouw waar naast een school (ROC de Leijgraaf) ook welzijnswerk, cultuur en sport gevestigd is. Om op deze manier naast een opleiding ook aan een gezonde leefstijl en burgerschapsvorming te werken (Wijnen, 2014). Werken en leren wordt bij de talentencampus gerealiseerd. In de afgelopen jaren is er ook veel geïnvesteerd in de kwaliteit van leraren. Dit blijkt uit bestuursakkoord MBO 2014(Ministerie van OCW, 2014) waarbij al werd ingespeeld op een investeringsbudget en kwaliteitsplan. Er wordt meer vertrouwd op het vakmanschap van de docent, die nog steeds een belangrijke rol speelt in het onderwijs (Brainstorm #Onderwijs2032). Echter is de rol van de docent wel veranderd, de docent zoals we deze 15 jaar geleden kende is er niet meer. Alle docenten van toen zijn vervangen voor coaches. Ze zijn nu veel meer gericht op motivatie waardoor het echte talentversnellers zijn (Bullinga, 2015).


Het scenario 3: Overal leren zou ik mijn leerteam adviseren. Mede doordat er in 2030 in Nederland minder leerlingen zijn (Bakas, 2013). Het overal leren maakt het mogelijk om plaatsonafhankelijk te leren. Hierdoor is deze optie op den duur goedkoper en kan er toch onderwijs gegeven worden ondanks het dalende aantal leerlingen. Daarnaast is deze optie voor leerlingen flexibel wat voor hen ook erg prettig werkt. Het is overigens niet zo dat ik scenario 3 het meest ideaal vind. Ik denk namelijk dat we een combinatie van de scenario's nodig hebben om kwalitatief goed onderwijs te kunnen geven.


Bronnen:

Bakkas, A. (2013). Nestgeuren in een 'Onderwijsholding' interview met trendwatcher Adjiedj Bakas. Retrieved from: http://www.marilse-eerkens.nl/nestgeur-in-een-onderwijsholding-interview-met-trendwatcher-adjiedj-bakas/

Bosma, T. (2015). Onderwijs in de toekomst (2030). Extends Limits. Retrieved from: http://www.extendlimits.nl/nieuws/artikel/onderwijs_in_de_toekomst_2030

Brainstorm #Onderwijs2032. (2015). Verslagpagina van de brainstorm #Onderwijs2032. Retrieved from: http://emmaonderzoekt.nl/onderwijs2032/

Bullinga, M. (2015). Het onderwijs heeft een schop onder de kont nodig. Interview met Marcel Bullinga over het onderwijs van de toekomst. Retrieved from: http://futurecheck.nl/tag/onderwijs/

Kwalificaties MBO. (2015). Website van Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven. Retrieved from:  http://www.kwalificatiesmbo.nl/

Markteffect. (2014). Nederlander leeft liever online dan klassikaal. Retrieved from: http://markteffect.nl/Actueel/Persberichten/Nederlander-leert-liever-online-dan-klassikaal

Ministerie van OCW. (2014). Bestuursakkoord MBO 2014. Retrieved from: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/07/11/bestuursakkoord-mbo-2014.html

Ministerie van VWS. (2014). Uitleg Hervorming Langdurige Zorg via explanimation. Retrieved from: https://www.youtube.com/watch?v=82c3WTrK99k&feature=youtu.be

Onderwijsvanmorgen.nl. (2015). Denk mee over het onderwijs van morgen. Malmberg. Retrieved from: http://www.onderwijsvanmorgen.nl/Waarom-technologie-de-rol-van-de-docent-nooit-zal-vervangen/

Ouden, E. den, Valkenburg, R., & Brok, P. den. (2014). Leren in Eindhoven 2030: Visie en roadmap voor de toekomst van educatie. Eindhoven: LightHouse. Retrieved from: http://www.ili-lighthouse.nl/Images/LerenEindhoven2030GewenstScenarioLR.pdf

Rubens, W. (2008). E-learning: trends en ontwikkelingen. Develop 4, 7-16.

Wijnen, B.( 2014). Kennisnetjeugd. Blogbericht retrieved form: http://kennisnetjeugd.nl/blog/171-onderwijs-in-2032-niet-alleen-leren-maar-ook-ontwikkelen



zondag 1 februari 2015

Interessante uitzending van Tegenlicht "De onderwijzer aan de macht"

Scholen met een visie en innovatieve manier van werken.


Uitspraken:
  • "Leren is iets anders dan onderwijs volgen"
  • "Wil je kinderen gelijke kansen bieden dan moet je ze ongelijk onderwijs geven"
  • "Je docenten zijn niet de arbeiders van je onderwijs, maar de ingenieurs"


Wat vinden wij goed onderwijs?

Zelf vind ik onder andere differentiëren belangrijk, leerlingen keuzes laten maken. Bijvoorbeeld hoe ze theorie verwerken in een mindmap, in een samenvatting, in een presentatie, in een website enz. Maar ook verdieping aanbieden en leerlingen kruzies laten maken waarin ze zich willen verdiepen.