maandag 20 april 2015

De Challenge Day en gekregen feedback

Vandaag 20 april was dan eindelijk de dag van de Challenge Day, de dag waarop 5 leerteams de gemaakte toekomstscenario's presenteerde.

Heel erg leuk om te zien hoe ieder groepje een eigen uitwerking heeft gemaakt van het scenario.
Een geslaagde avond en een geslaagd LA! Ik heb heel fijn samengewerkt met mijn leerteam en ik denk dat we een mooi resultaat hebben neergezet waar we trots op mogen zijn. Leerteam bedankt!!!



Peerfeedback

Eric:

P.I.
Tip
Top
Blik naar buiten
Bijv. participeren in innovatietrajecten en betrekken relevante externen etc.
 
Probeer je eigen rol en ontwikkeling in bijvoorbeeld de battle meer expliciet te maken. Dit geldt ook voor het betrekken van jouw netwerk. Je benoemd dit prima in je verantwoording van de PI’s maar het blijft wat aan de oppervlakte. Ik ben benieuwd naar jouw rol hierin en wat je hier verder mee gaat doen.
Probeer je feedback vragen uit te breiden naar een breder netwerk.
 
Je deelname aan de innovatiebattle is uiteraard mooi. Duidelijke actie op deze PI gericht. Prima
Je vraagt ook feedback, maar houdt dit bij een iemand (tenminste als ik goed gelezen heb). Zie tip
 
Jouw aandacht voor digitale tools is heel boeiend. Je lijkt hierin ook behoorlijk thuis te zijn en in de praktijk al veel mee te doen.
Oog voor praktijk
Bijv. consequenties ontwikkelingen voor praktijk/ vertaling visie / ondersteuning collega’s/ realiteitszin etc.
 
In jouw(jullie)scenario mis ik een beetje de rol van de docent. Hoe ziet die eruit en wat is daarvoor nodig wat betreft zijn/haar ontwikkeling.
Dit aspect zou je in je SWOT ook wat meer kunnen aangeven.
Je beschrijft heldere en reële scenario’s. Je SWOT is helder en beknopt. (zie tip)
Ook jouw (jullie) scenariobeschrijving is lekker vlot te lezen en prikkelt. Maakt mij wel nieuwsgierig maar roept ook vragen op.
Over de grens
Bijv. creativiteit in vormgeving, creativiteit in inhoud, denken buiten de kaders.
 
Binnen de scenario omschrijving zou je (zouden jullie) iets meer de grens mogen opzoeken. Backcasting is m.i. wat beknopt en beperkt bij momenten tot 2010/2011. Feedback komt uit 2007. Niks mis mee maar backcasting zou ook sprongen kunnen maken naar 2020/2025/2030 waarin je/jullie meer creativiteit kwijt zouden kunnen.
 
 
 
Het persoonlijke portfolio wordt sterk neer gezet waarbij ik de move naar een door de overheid gefaciliteerd portfolio in the clouds een heel leuk idee vind.
Het intensieve contact met de omgeving vind ik een sterk punt.
 

Patrick:

P.I.
Tip
Top
Blik naar buiten
Bijv. participeren in innovatietrajecten en betrekken relevante externen etc.
Buiten alle binnenlandse innovatieve projecten voor het MBO, kijk ook eens wat de EU voor je kan betekenen. Hier kun je vaak externe financieringen krijgen voor innovatieve trajecten/projecten en de deelnemer krijgt er een waardevolle ervaring voor terug.
Vanuit Veghel een hele reis naar Rotterdam gemaakt met een uitstekende uitkomst van de innovatiebattle en een mooie uitdaging. Versnelde trajecten voor MBO deelnemers!
Oog voor praktijk
Bijv. consequenties ontwikkelingen voor praktijk/ vertaling visie / ondersteuning collega’s/ realiteitszin etc.
Misschien kun je de zaken in je SWOT analyse explicieter benoemen.
Hele mooie en uitdagende toekomstscenario’s heb je bedacht.
Over de grens
Bijv. creativiteit in vormgeving, creativiteit in inhoud, denken buiten de kaders.
Zorg dat je deze brede blik blijft houden. Hij is erg waardevol. Neem ook eens een kijkje bij de buren, een oplossing kan vaak ook dichtbij je ontstaan.
Mooi dat je, je eigen context hebt kunnen loslaten en een bredere blik hebt gekregen op onderwijs door toedoen van dit LA.

Reactie op de gekregen feedback

Van Eric kreeg ik dmv het peerfeedbackformulier de volgende vragen:
  • Hoe ziet de rol van de docent eruit binnen jullie scenario?
  • Wat is nodig om binnen dit scenario de leerling goed te begeleiden/coachen?
  • Hoe zie je je eigen rol binnen dit geheel, wat zijn je eigen sterke kanten/leerpunten om hierin mee te ontwikkelen?
De rol van de docent binnen ons scenario is voornamelijk een coachende rol. De docent is daardoor ook niet meer de docent die we vroeger kende, maar meer gericht op het motiveren van lerende. Het zijn meer talentversnellers (Biesta, 2014; Bullinga, 2015) geworden. Leuk dat je deze vraag trouwens stelt, we hebben het hier namelijk uitgebreid over gehad  met ons leerteam, maar deze rol te weinig in het scenario laten zien.
Om lerende goed te kunnen begeleiden hebben de 'docenten' dan ook voldoende coachende vaardigheden nodig. Vaardigheden waarmee ze lerende zelf na kunnen laten denken en aan het werk kunnen zetten. Feedbackvragen stellen is daarbij belangrijk, zodat de lerende kritisch wordt.  
Daarnaast is het ook belangrijk dat de docenten voldoende kennis hebben over de nieuwe ICT middelen. Omdat het digitale leren en de inzet van nieuwe technologieën een belangrijke rol heeft binnen ons scenario is het van belang dat de docenten hier ook mee om kunnen gaan.
Mijn eigen rol binnen dit geheel zie ik positief in. Mijn sterke kanten zijn meegaan met de ICT vernieuwingen en deze ook overdragen aan collega's. Ik vind het leuk om collega's hierin mee te nemen en ze dingen te leren. Een leerpunt van mij is het toepassen van feedback, dit doe ik nu nog te weinig en is in ons scenario van groot belang. Ik zou de kracht van feedback geven en ontvangen veel meer mogen benutten in mijn lessen. Dit is overigens wel iets wat ik tijdens heel de MLI heb geleerd en waar ik me nu bewust van ben en al meer probeer te doen.

Van Patrick kreeg ik de volgende vraag:
  • Hoe kun jij ervoor zorgdragen (wat is jou rol) dat ROC de Leijgraaf toekomstbestendig is met de opgedane kennis tijdens dit LA (Kennisboring binnen de organisatie)
Het stukje borgen is bij ons team op de Leijgraaf een ding waar we al langere tijd tegen aan lopen. Dankzij een verbetertraject is hier nu meer aandacht voor. Het leuke aan mijn taak volgend jaar (een versnelde opleiding opzetten, vanuit de Innovatiebattle die we in Rotterdam hebben gedaan) is dat ik heel actief ga meedenken en handelen in het ontwikkelen en opzetten van een versneld traject. En dus ook soort van nieuwe opleiding. Voor deze opleiding willen we veel gebruik gaan maken van Blended Learning, maar willen we ook toekomstgericht zijn. Hierdoor kan ik veel kennis uit LA4 kwijt en zal hier ook het een en ander van terug te zien zijn in het nieuwe traject.


Eric en Patrick, bedankt voor jullie feedback en de vragen!
Gamemasters, bedankt voor dit interessante uitdagende LA!
 

dinsdag 14 april 2015

Verantwoording PI's LA4


Verantwoording van de PI's:

Participeren in (landelijke/regionale) onderwijsinnovatie-trajecten

Doormiddel van mijn deelname aan de Innovatiebattle in Rotterdam heb ik aan deze PI gewerkt:

Ik ben nu bezig met het onderzoeken of het mogelijk is om een opleiding voor gemotiveerde en getalenteerde leerlingen op te zetten waarbij de leerlingen de opleiding kunnen verkorten (naar aanleiding van de innovatiebattle).

Betrekken, waar nodig, van relevante externen (buiten MLI of eigen organisatie) bij onderwijsontwikkeling

Omdat ik Willem heb gevraagd als externe expert over digitale tools heb ik aan deze PI gewerkt. Door de tip van Willem heb ik de volgende Avatars gemaakt:
 
 

Over de grenzen van het eigen vakgebied (context) heen kijken.

Omdat ik bij het ontwikkelen van het scenario niet alleen naar mijn team Maatschappelijke Zorg heb gekeken, maar ook naar andere teams (heel de afdeling Mens & Maatschappij) heb ik de eigen context losgelaten. Vervolgens heb ik ook over de grenzen van mijn eigen vakgebied gekeken door een innovatieve school te bezoeken.


 

Overzien en beoordelen van de
consequenties van (voorgestelde) ontwikkelingen voor de (onderwijs)praktijk van collega’s en hen hierin ondersteunen

Door na te denken en te praten over het toekomstscenario en de gevolgen daarvan ben ik bezig geweest met dit PI. In dit blogbericht komt dit terug. Daarnaast komt dit ook terug in mijn SWOT analyse.


Vertaling van visie op de relatie tussen onderwijs en maatschappelijke
ontwikkelingen te naar een concreet toekomstbeeld voor de school

Ontwikkeling van visie op onderwijs waarbij verschillende
perspectieven, ontwikkelingen en trends (toekomstgericht) worden meegenomen;

Je bent in staat de grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector te
onderbouwen/
beargumenteren;

Aan de bovenstaande 3 PI's heb ik gewerkt door 4 scenario's te schrijven voor mijn eigen opleiding. En door mee te werken aan de scenario's van het team Up to the future.




Lef om buiten de kaders te denken en niet in de comfort zone blijven zitten

Presentatie op een inspirerende wijze met als effect dat luisteraars geboeid raken
door het onderwerp

Bovenstaande 2 PI's heb ik ondervangen door Quest 4a. Vooraf dacht ik dat het maken van een filmpje absoluut niet haalbaar zou zijn binnen de tijd en zag ik dit totaal niet voor me. Maar met het resultaat denk ik dat we als team Up to the future een heel mooi beeld hebben neergezet. Waar luisteraars zeker wel door geboeid raken.

zaterdag 11 april 2015

Wat betekent het toekomstscenario voor de Leijgraaf?

Het toeval wil dat de teams Onderwijsassistent en Pedagogisch Werk van de Leijgraaf een project zijn gestart waarbij zij kijken naar de toekomst. Ze hebben een facebookpagina opgezet met als onderwerp 'Onderwijs 2032'. Uiteraard ben ik hier lid van geworden en heb ik mijn ideeën gedeeld! Erg leuk om te zien wat er op de facebookpagina wordt gezet en waar vervolgens in de teamkamer over wordt gesproken. Het prikkelt en stimuleert! Voor mij natuurlijk weer een kans om hierin te participeren.


Het praten over de toekomst en er over nadenken lijkt mij al de eerste stap naar het toekomstscenario. Nu we hier bij de Leijgraaf met verschillende teams mee bezig zijn raken meerdere mensen betrokken. Collega's worden als het waren aangestoken. Maar om echt naar het toekomstscenario toe te leven zal er meer moeten veranderen. Wanneer we naar een flexibel leercentrum gaan wordt de praktijk een belangrijk element. Het zal daarom belangrijk zijn om nauw samen te gaan werken met instellingen en bedrijven. De realisatie van de Talentencampus Oss is al een stap in de goede richting. December 2015 zal de afdeling Mens & Maatschappij van de Leijgraaf verhuizen naar de Talentencampus. Daarnaast is ook de invoer van het nieuwe KD een stap richting het toekomstscenario. Het nieuwe KD biedt leerlingen de mogelijkheid om een eigen leerroute te bepalen. Het bewuster inzetten van feedback tijdens de lessen/projecten is nog een aandachtspunt. Het geven en krijgen van (peer)feedback zou een vast onderdeel van het programma moeten worden. Tenslotte zou het verder werken aan gepersonaliseerde leermiddelen (Ouden, Valkenburg en Brok (2014) het toekomstscenario ook ten goede komen.

De waarde waarvan ik denk dat we als Leijgraaf naar het toekomstscenario toe kunnen werken zijn:
  • Samenwerken (met de omgeving)
  • Gepersonaliseerde leermiddelen
  • Keuzes maken
  • Flexibiliteit
Ik ben heel benieuwd wat er uiteindelijk van de toekomstscenario's terecht komt! We zullen zien!!

maandag 30 maart 2015

Netwerk kaart

Op 19 maart heb ik een studieochtend bijgewoond over ICT in het onderwijs.
Deze studieochtend heb ik georganiseerd voor de ontwikkelgroep van het team Maatschappelijke Zorg. De studieochtend was opgezet door Willem Denijs, een persoon uit mijn netwerk.

Ik heb Willem gevraagd wat hij een goede tool vond om avatars te maken. De app "face Q" raadde hij  aan. Via deze app heb ik dan ook de avatars van ons team "Up to the future" gemaakt.

zondag 15 maart 2015

Quest 3 Individuele opdracht aangepast n.a.v. de gekregen feedback

Naar aanleiding van de gekregen feedback van Nicole heb ik mijn SWOT analyse aangepast. Zo heb ik de punten die op elkaar leken samengevoegd, de term 'lerenden' aangepast en geprobeerd om meer samenhang aan te brengen tussen de categorieën. Judith heb ik ook gevraagd om feedback te geven op mijn SWOT analyse voor extra XP's. Door de feedback die ik van Judith kreeg ben ik kritisch gaan kijken naar mijn punten die ik bij de categorieën had gezet. Daarnaast heb ik me ook verdiept in de theorie over SWOT. Ik kwam er achter dat mijn punten niet helemaal klopte en heb ze daarom aangepast. Nu heb ik de punten beschreven vanuit intern, de organisatie en vanuit extern, de omgeving.


Uitgewerkte aangepaste SWOT analyse 







Dropboxbestand:






SWOT analyse aangepast naar aanleiding van de gekregen feedback.

Beschrijving van de sterkten, zwakten, kansen & bedreigingen van het plaatsafhankelijk en studentgestuurde scenario; ‘Het flexibel leercentrum’ voor ROC de Leijgraaf.



Het flexibel leercentrum
Onderwijs geven in 2030 vindt plaats in een gebouw dat bestaat uit flexibele werkruimtes. Anno 2030 wordt in deze leercentra samengewerkt met de omgeving om het leren van lerende te faciliteren, een center of expertise. Deze leercentra zijn plaatsen waar onderwijs is verbonden met het bedrijfsleven, het werkveld en andere instanties en instellingen. De plaats om onderwijs te verkrijgen is daarmee afhankelijk van de gekozen studieroute, maar de studieroute kan op verschillende plaatsen gevolgd worden. De multidisciplinaire samenwerking met het werkveld en het bedrijfsleven is door de leercentra afgelopen jaren opgezet en uitgebouwd. Daardoor zijn er inmiddels voldoende bedrijven en instellingen met diverse werksituaties om voor elke lerende een passende leeromgeving te bieden. Leercentra zijn een plek waar lerenden naast en van elkaar leren. De lerende bepaalt de studieroute en daarmee ook de plaats afhankelijke situatie. Al in 2010 werd door Kistner et al. (2010) beschreven dat het vermogen om het eigen leren te reguleren, steeds belangrijker zou worden vanwege ‘een leven lang leren’ dat door de maatschappij vereist zou worden. Ook Volman en Ledoux (2011) spraken in 2011 over dat het goed zou zijn als de lerende zelf kon bepalen waar ze mee bezig wilden zijn en dat de lerende daarmee de eigen talenten konden ontdekken. Zo kwam er steeds meer vrijheid om jezelf te ontwikkelen (Biesta, 2014) en werden vakken leergebieden waar de lerenden op verschillende manieren aan konden werken. Naast de personalisering van de eigen leerroute is het krijgen van feedback heden ten dagen in 2030 de normaalste zaak van de wereld geworden. Het geven van feedback en krijgen van (peer) feedback is een vast onderdeel van het programma (Hattie & Timperly, 2007). Leermiddelen zijn gepersonaliseerd zoals in 2014 al werd geschreven door Ouden, Valkenburg en Brok (2014). Deze leermiddelen zijn de afgelopen 15 jaar doorontwikkeld. De lerende heeft een eigen app voor het opbouwen van een portfolio. Diploma’s, die in 2015 nog van grote waarde waren, zijn afgeschaft en door het opbouwen van een portfolio ontwikkeld iedere lerende zijn "eigen marktwaarde"(Staes, 2012). De lerende bouwt dit portfolio op vanaf het eerste jaar dat er onderwijs gevolgd wordt en bevat een leven lang aantoonbaar materiaal voor zowel de schoolcarrière als de maatschappelijke carrière die daarop volgt. Dit portfolio wordt door de overheid gefaciliteerd in de cloud op een beveiligde plaats.

Toelichting SWOT analyse

Sterkten en zwakten
Een sterk punt van de Leijgraaf vanuit het scenario ‘Het flexibele leercentrum’ zijn de gedreven docenten die vaak ervaring hebben vanuit het werkveld. Door deze ervaringen kunnen de docenten de leerstof koppelen aan de praktijk waardoor het voor de lerenden inzichtelijker wordt waarom ze bepaalde theorieën leren. Het is een sterk punt dat lerenden van en naast elkaar kunnen leren. Hiermee versterken ze het sociale aspect en vergroten ze de samenwerkingscompetenties. Een ander sterk punt is de mogelijkheid voor lerenden om keuzes te maken. Hierdoor hebben lerenden de mogelijkheid om zelf een eigen studieroute te bepalen en de vrijheid om zich te ontwikkelen. Door het kiezen van een profieldeel en keuzedelen kunnen ze zich onderscheiden van anderen en zo hun plaats op de arbeidsmarkt versterken. De grote eigen verantwoordelijkheid die lerenden hebben is van de andere kant weer een zwakte. Het maken van keuzes kan voor sommige lerenden moeilijk zijn wanneer ze niet weten wat ze willen. Of wanneer ze juist te veel dingen interessant vinden. Daarnaast kan het ook zijn dat lerenden ‘verkeerde’ keuzes maken en achteraf gezien toch liever iets anders hadden willen leren. Wanneer de lerenden ondersteund wordt bij het maken van keuzes kan de zwakte afnemen. Niet alle lerenden kunnen de verantwoordelijkheid aan en zijn in staat om zelf de lat van de opleiding te bepalen. Gezien de leeftijd van de MBO leerlingen is het logisch dat ze ook andere interesse hebben zoals gamen, uitgaan en vrienden. Het volgen van een opleiding en het uitstippelen van de eigen toekomst staat dan ook niet altijd op nummer 1. Het geven van peerfeedback kan ook een zwakte zijn wanneer lerenden zelf nog te weinig kennis hebben opgedaan

over het onderwerp waarover ze feedback geven aan een andere lerenden. Zo kan het zijn dat de feedback die ze geven niet klopt en de andere lerende dit foutief overneemt.



Kansen en bedreigingen
De samenwerking die de Leijgraaf heeft met de omgeving is een kans uit het scenario ‘Het flexibele leercentrum’ omdat de samenwerking zorgt voor de expertise en lerenden hier direct van kunnen leren. De flexibele werkruimtes in de Talentencampus bieden de lerenden het geen wat ze op dat moment nodig hebben. Daarnaast vergroot de samenwerking met de praktijk het beeld van het beroep waarvoor de MBO leerlingen leren. Het beroep wordt meteen zichtbaar zodat lerende weten waarvoor ze opgeleid worden. Een bedreiging hierbij is dat dit beeld beperkt kan blijven door de selecte bedrijven, instanties en instellingen die zijn aangesloten bij de talentencampus. Het werkveld van Maatschappelijke Zorg is bijvoorbeeld erg groot alleen zijn er maar twee grote spelers die deelnemen aan de talentencampus; de ouderenzorg instelling ‘ BrabantZorg’ en de gehandicapteninstelling ‘Dichterbij’. Voor de kleinere instellingen zoals de TBS kliniek, de Vrouwenopvang, het AZC en kleinere particuliere instellingen is het niet rendabel om deel te nemen aan de Talentencampus. Ze halen hier namelijk te weinig voordeel uit. Wanneer de Leijgraaf mee gaat met de ontwikkelingen is dat een kans. Het project ‘Actiekring’ blended learning bijvoorbeeld zorgt er voor dat de Leijgraaf in samenwerking met de HAN actief werkt aan vernieuwende ICT toepassingen in het onderwijs. Dit is voor de Leijgraaf een kans om hierin te kunnen participeren. Een bedreiging waar alle sectoren mee te maken krijgen is de terugloop van het aantal lerenden. En daarnaast ook de regels van de overheid. Wanneer een MBO leerling uitstekend kan werken in de praktijk en daarin duidelijk niveau 4 laat zien, maar geen 3F niveau op rekenen of Nederlands haalt dan is dat een bedreiging voor de kwaliteit van goede beroepskrachten. Daarnaast is het natuurlijk ook uitermate teleurstellend voor de lerenden zelf. In de praktijk wordt rekenen en Nederlands namelijk niet als het belangrijkste vak gezien, maar als bijzaak. Vanuit de overheid zijn deze vakken echter kwalificerend waardoor ze de lerenden belemmeren.

donderdag 12 maart 2015

Peerfeedback kaart

Bij deze wil ik graag een feedbackkaart inzetten en naast Nicole ook Judith vragen om feedback te geven op mijn SWOT analyse.

Judith, ik heb geen specifieke vraag maar eigenlijk is gewoon alle feedback welkom!

maandag 9 maart 2015

Quest 3 Individuele opdracht

Voor Quest 3 heb ik het scenario plaatsafhankelijk en studentgestuurd; Het flexibel leercentrum uitgewerkt. Doormiddel van een SWOT analyse heb ik de sterkten, zwakten, bedreigingen en kansen van het scenario beschreven. In de onderstaande afbeelding staan deze punten op een rijtje. In de uitwerking van de SWOT analyse heb ik een toelichting gegeven.



Bij deze wil ik graag Nicole Scheepens vragen om feedback te geven op mijn SWOT analyse.

Bezoek innovatieve school

Vandaag op 9 maart stond het bezoek aan een innovatieve school gepland. Voor mij was dit het Ixperium aan de PABO van de HAN te Arnhem. Een expertise centrum waar het leren met ICT centraal staat. Er wordt onderzoek gedaan naar ICT in het onderwijs en er komen verschillende klassen langs om interactief te leren.

Uit de gesprekken bleek dat we de technologie het beste kritisch konden omarmen. Kijkend naar de voordelen en nadelen omdat het een kans maar ook een bedreiging kan zijn. ICT kan effectief zijn wanneer we om willen gaan met verschillen in de klas. Maar het kan ook machines maken van mensen, wanneer ze het contact met de echte wereld verliezen. De school moet goed nadenken of wat ze willen met ICT en wat de visie is.

Het onderstaande filmpje heb ik gemaakt (met de animoto app) om een indruk te geven wat het Ixperium is en wat ze er voor materialen hadden. 


maandag 23 februari 2015

Digitale tools

Overzicht van digitale tools KLIK


Dropboxbestand:




Digitale tools



 

Glogster



Tool om een collage te maken.
Te gebruiken bij de kennismaken of handig om informatie over een bepaalde doelgroep of instelling te verzamelen.




Pinterest



Tool om een ‘bord’ te maken waarop je allemaal plaatsjes (foto’s afbeeldingen enz) kan verzamelen).


Te gebruiken bij een kennismaking of een bepaald thema.
https://www.pinterest.com/


Instructiefilmpje: http://youtu.be/ylI0t2u0Doc



Popplet


Tool om een mindmap te maken en informatie overzichtelijk weer te geven.






Padlet
Een digitaal prikbord waarop je teksten, foto's en filmpjes kan plaatsen. Het is een verzamelplaats om bijvoorbeeld te brainstormen. Je hebt er geen account voor nodig, alleen de link. (Gebruikt bij MMB1 om voorkennis te activeren in les 1)
http://nl.padlet.com/


Instructiefilmpje:  http://youtu.be/UDHA5mQI4Nc





Answergarden
Soort padlet maar dan anoniem.
Goed om voorkennis te activeren! En te brainstormen.
(Gebruikt bij MMB2 om te kijken wat de ll nog weten van MMB1)





Mentimeter



Een toepassing waarmee je interactie kunt krijgen door de klas vragen te stellen en ze digitaal laat reageren.




Instructiefilmpje: http://youtu.be/kD98rnfhyIk


Wordle



Tool om een woordwolk te maken. Woorden die veel voorkomen in de tekst worden groter weergegeven.






Smore
Voor flyers en kleine pagina's misschien ook voor een lesjes
(Gebruikt bij MMB2 om een flyer te maken)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/MOwsrx_m8Ao


Tackk


Ook een manier om afbeeldingen, filmpjes en teksten te delen. Maar hierbij kunnen ll ook reacties plaatsen en daarbij dus ook feedback geven aan elkaar en elkaar beoordelen.
(Gebruikt bij MMB2 om afrondingsopdracht 1 te maken en te delen)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/6AxOtyXrv_k



Socrative
Digitale quiz, waarbij meerdere antwoordsoorten mogelijk zijn.
Te gebruiken om voorkennis te activeren, kennis toetsen, toetsen oefenen, elkaar beoordelen enz.




Instructiefilmpje: http://youtu.be/2SfEIKB_Zoo

Kahoot
Een tool voor quizzen maar dan is het echt een wedstrijd! (Met muziekje en op snelheid waardoor het erg competitief is). Alleen multiple-choice vragen. Leerlingen gaan naar Kahoot.it en vullen het nummer bij de pin in.
(Gebruikt bij MMB2 les 1 om de informatie over hulpvragen te checken)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/jpwj0U0qE7k



Animoto


Erg leuk om een fotopresentatie te maken en te laten zien.
Een keer iets anders dan presenteren. Maximaal 30 sec en je kan woorden en zinnen toevoegen ter ondersteuning.
(Idee voor Ondersteunen bij activiteiten om afrondingsopdracht 1 te delen met elkaar. Ze gaan dan in de praktijk kijken naar dagbestedingsplek)


Picozone
Hiermee kun je een klein boekje maken van 16 pagina's die je zelf kunt vullen met tekst en plaatjes. Je kunt het boekje afdrukken en printen, of je kunt het online delen via een link of een code.




Pixton
Hiermee kun je een strip maken. (Idee voor de opdracht  3.2 A van Economische dimensie waar het maken van een strip een opdracht is )


Ubersense



Praktische manier om filmpjes op te nemen en vertraagd af te kunnen spelen wanneer je gedrag wilt analyseren.




Thinglink



Tool om interactieve afbeeldingen te maken.




Goanimate



Website om animatiefilmpjes te maken.








Screencast o matic


Om instructiefilmpjes op te nemen
Alternatief (voor iPad: explain everything, teach en Show me)


http://screencast-o-matic.com/
Mogelijkheden om dit digitaal te doen zonder software:
www.screenr.com
www.moovly.com
Instuctiefilmpje:
http://youtu.be/KN8gWPT5Gis






Wix
Website om makkelijk simpele overzichtelijke websites te maken
(Gebruikt bij Ondersteunen bij activiteiten periode 1 leerjaar 2)




Weebly



Hele makkelijke site om zelf een website te bouwen. (Gebruikt voor MMB3)




Blendspace
Manier om materialen te verzamelen.
(Kan gebruikt worden voor digitale lessen)




Instructiefilmpje: http://youtu.be/Vzn1FLTdy_M






StickyMoose


Tool om vragen te stellen en daarbij ook meteen te stemmen op antwoorden. Te gebruiken bij het kiezen van een activiteit om ideeën te opperen en te stemmen. Maar ook te gebruiken bij het helder krijgen van een BP.








Stormboard


Een verzamelmanier. Wanneer leerlingen aan een project werken kunnen ze op deze manier elkaar op de hoogte houden en dingen delen.




Stopwatch



www.online-stopwatch.com voor de tijd op de beamer te laten zien (wanneer de leerlingen een bepaald aantal minuten krijgen voor een opdracht).






Tips:
Het YouTubekanaal van Jorick Scheerens! Duidelijke filmpjes waarin hij digitale tools uitlegt en laat zien.




 


Social Media in het MBO:




 


Reisgidsdigitaalleermateriaal:


Hele handige site voor werkvormen en digitale tools





vrijdag 20 februari 2015

Quest 2 Individuele opdracht

Toekomstscenario's in het MBO

Naar aanleiding van de groepsopdracht Quest 1: Trends shaping the future. Heb ik de onderstaande scenario's uitgewerkt voor het MBO.

 


Scenario 1: Zelfsturend leren

Plaatsafhankelijk en lerende aan het stuur
Leerlingen kunnen in 2030 veel meer eigen keuzes maken en het eigen leerpad uitstippelen. Het kwalificatiedossier wat in 2016 voor een omkeer zorgde in het MBO speelde hier al op. Door de toen ingevoerde profieldelen en keuzedelen kregen leerlingen veel meer mogelijkheden om zelf te bepalen wat ze wilde leren (Kwalificatiesmbo, 2015). Dit heeft er voor gezorgd dat leerlingen zich kunnen onderscheiden van elkaar. De docent vervuld hierin een gidsrol en zorgen voor de boring van kennis (Ouden, Valkenburg & Brok, 2014). Zo’n 15 jaar geleden was het nog erg zoeken hoe leerlingen de keuzedelen kregen aangeboden. Nu blijkt echter dat ze heel goed van elkaar kunnen leren en samen kunnen werken ondanks dat ze aan een ander keuzedeel werken. De leslokalen zijn dan ook niet meer zo ingericht zoals we gewend zijn vanuit het verleden. Het zijn leercentra geworden waarin grotere groepen leerlingen naast en van elkaar leren. Er zijn verschillende hoeken gecreëerd waarin leerlingen zelf een plaats kunnen kiezen afhankelijk van het geen ze op dat moment nodig hebben.        


Scenario 2: Vrije leren

Lerende aan het stuur en plaats onafhankelijk
De leerling bepaald zelf wat hij leert, waar en wanneer. De eigen inbreng is hierdoor erg groot. Dit is mogelijk gemaakt door de online leeromgeving waarin leerlingen in eigen tijd en tempo kunnen werken (Rubens, 2008). Uit een onderzoek van Markteffect van 15 jaar geleden bleek al dat Nederlanders zich graag willen blijven ontwikkelen, maar niet langer klassikaal (Markteffect, 2014). Ontwikkelingen zoals de 3D printer hebben het vrije leren mogelijk gemaakt. Wanneer een leerling materiaal nodig heeft om te leren hoeft hij het maar te printen. De veranderingen in de zorg hebben er ook meer voor gezorgd dat leerlingen niet meer zorgen voor, maar zorgen dat. De eigen regie is veel belangrijker geworden in de huidige maatschappij (Ministerie van VWS, 2014).


Scenario 3: Overal leren

Plaats onafhankelijk en docerende aan het stuur
De technologie zal de docent nooit vervangen. Het is een verrijking wat het gemak bevorderd. Echter zullen de docenten die wel gebruik maken van technologie diegene vervangen die dit niet doen (Onderwijsvanmorgen, 2015) . In de afgelopen 15 jaar is gebleken dat deze voorspelling waar is. Dit is te zien aan het aantal mediavaardige docenten in het onderwijs en het groot aantal projecten wat zich op ICT in het onderwijs heeft gericht. Een voorbeeld hiervan was het Blended Learning project ‘Actiekring’ van ROC de Leijgraaf. Door middel van de technologie is het veel meer mogelijk om docentgestuurd maar plaats onafhankelijk te leren. Leerlingen die op buitenlandse stage zijn kunnen hierdoor toch de lessen volgen. Maar ook voor leerlingen die in een ander deel van het land wonen is het mogelijk om deel te nemen aan de lessen. Doordat het grootste deel van de lessen virtueel is geworden, maakt het niet meer uit waar de leerling zich op dat moment bevind. De afgelopen jaren hebben docenten leerlingen gestuurd naar creatievere en kritischere jong volwassenen (Bosma, 2015).

Scenario 4: Gestuurd leren
 
Docerende aan het stuur en plaats afhankelijk
Een integrale voorziening voor jongeren, waar de brede ontwikkeling centraal staat. Dit is iets wat we 15 jaar geleden wilde realiseren en wat er nu met de talentencampus in Oss is waargemaakt. Een gebouw waar naast een school (ROC de Leijgraaf) ook welzijnswerk, cultuur en sport gevestigd is. Om op deze manier naast een opleiding ook aan een gezonde leefstijl en burgerschapsvorming te werken (Wijnen, 2014). Werken en leren wordt bij de talentencampus gerealiseerd. In de afgelopen jaren is er ook veel geïnvesteerd in de kwaliteit van leraren. Dit blijkt uit bestuursakkoord MBO 2014(Ministerie van OCW, 2014) waarbij al werd ingespeeld op een investeringsbudget en kwaliteitsplan. Er wordt meer vertrouwd op het vakmanschap van de docent, die nog steeds een belangrijke rol speelt in het onderwijs (Brainstorm #Onderwijs2032). Echter is de rol van de docent wel veranderd, de docent zoals we deze 15 jaar geleden kende is er niet meer. Alle docenten van toen zijn vervangen voor coaches. Ze zijn nu veel meer gericht op motivatie waardoor het echte talentversnellers zijn (Bullinga, 2015).


Het scenario 3: Overal leren zou ik mijn leerteam adviseren. Mede doordat er in 2030 in Nederland minder leerlingen zijn (Bakas, 2013). Het overal leren maakt het mogelijk om plaatsonafhankelijk te leren. Hierdoor is deze optie op den duur goedkoper en kan er toch onderwijs gegeven worden ondanks het dalende aantal leerlingen. Daarnaast is deze optie voor leerlingen flexibel wat voor hen ook erg prettig werkt. Het is overigens niet zo dat ik scenario 3 het meest ideaal vind. Ik denk namelijk dat we een combinatie van de scenario's nodig hebben om kwalitatief goed onderwijs te kunnen geven.


Bronnen:

Bakkas, A. (2013). Nestgeuren in een 'Onderwijsholding' interview met trendwatcher Adjiedj Bakas. Retrieved from: http://www.marilse-eerkens.nl/nestgeur-in-een-onderwijsholding-interview-met-trendwatcher-adjiedj-bakas/

Bosma, T. (2015). Onderwijs in de toekomst (2030). Extends Limits. Retrieved from: http://www.extendlimits.nl/nieuws/artikel/onderwijs_in_de_toekomst_2030

Brainstorm #Onderwijs2032. (2015). Verslagpagina van de brainstorm #Onderwijs2032. Retrieved from: http://emmaonderzoekt.nl/onderwijs2032/

Bullinga, M. (2015). Het onderwijs heeft een schop onder de kont nodig. Interview met Marcel Bullinga over het onderwijs van de toekomst. Retrieved from: http://futurecheck.nl/tag/onderwijs/

Kwalificaties MBO. (2015). Website van Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven. Retrieved from:  http://www.kwalificatiesmbo.nl/

Markteffect. (2014). Nederlander leeft liever online dan klassikaal. Retrieved from: http://markteffect.nl/Actueel/Persberichten/Nederlander-leert-liever-online-dan-klassikaal

Ministerie van OCW. (2014). Bestuursakkoord MBO 2014. Retrieved from: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/07/11/bestuursakkoord-mbo-2014.html

Ministerie van VWS. (2014). Uitleg Hervorming Langdurige Zorg via explanimation. Retrieved from: https://www.youtube.com/watch?v=82c3WTrK99k&feature=youtu.be

Onderwijsvanmorgen.nl. (2015). Denk mee over het onderwijs van morgen. Malmberg. Retrieved from: http://www.onderwijsvanmorgen.nl/Waarom-technologie-de-rol-van-de-docent-nooit-zal-vervangen/

Ouden, E. den, Valkenburg, R., & Brok, P. den. (2014). Leren in Eindhoven 2030: Visie en roadmap voor de toekomst van educatie. Eindhoven: LightHouse. Retrieved from: http://www.ili-lighthouse.nl/Images/LerenEindhoven2030GewenstScenarioLR.pdf

Rubens, W. (2008). E-learning: trends en ontwikkelingen. Develop 4, 7-16.

Wijnen, B.( 2014). Kennisnetjeugd. Blogbericht retrieved form: http://kennisnetjeugd.nl/blog/171-onderwijs-in-2032-niet-alleen-leren-maar-ook-ontwikkelen